grzybyhobby.pl

Reklama

eBiuletyn-Newsletter

Reishi kostka - gotowy substrat przerośnięty grzybnią

Reishi kostka - gotowy substrat przerośnięty grzybnią

Reishi kostka - gotowe podłoże trocinowe Lakownicy lśniącej, przerośniete grzybnią do uprawy amatorskiej oraz towarowej.

Waga kostki ok 3,5kg.

Więcej szczegółów


24,99 zł brutto

Stan: Tego produktu brak w magazynie

0 dostępny


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny


 

  PRZEROŚNIĘTE GRZYBNIĄ PODŁOŻE DO UPRAWY REISHI 
(lakownica lśniąca).

Substar reishi - przerosniete grzybnią shitake podłoże
   






   waga:
ok 3,5  kg

   wielkość: ok 20*20*20 cm
   pierwsze grzyby: do
   1-2 tygodni

   przewidywany ogólny
   zbiór:
ok 1-2kg

   temperatura uprawy:
   18-30stopniC

   miejsce uprawy: chłodne
   miejsce w
domu, piwnicy,
   garażu itp.








Do każdego zamówienia dołączona zostanie instrukcja zawierająca najistotniejsze dane dotyczące uprawy.





czyli WSZYSTKO do wyhodowania własnych, ekologicznych i świeżych grzybów REISHI.

reishi podłoze


REISHI - Ganoderma lucidum - jest obecnie najbardziej znanym gatunkiem grzybów leczniczych. W krajach azjatyckich jest uznawany za symbol zdrowia i długowieczności - stosowany w medycynie Wschodu od ponad 4 tysięcy lat. Ze wzgledu na swoje szerokie działanie na ludzki organizm lakownica lśniąca często nazywana jest "eliksirem życia". Wraz z rozszerzeniem badań nad składem chemicznym tego grzyba w II połowie XX wieku pojawiło się duże zainteresowanie tym gatunkiem również w Stanach Zjednoczonych oraz Europie.
Obecnie z owocników lakownicy wytwarzanych jest szereg preparatów w postaci ekstraktów, tabletek bądż herbat. Bogactwo składników biologicznie aktywnych zawartych w owocnikach decyduje o możliwości jej zastosowania w profilaktyce i leczeniu wielu chorób m.in. cywilizacyjnych. Wykorzystuje się ją w leczeniu chorób wątroby, oskrzeli, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, w chorobach neurologicznych. Wykazano, że pomaga przy przewleklym zmęczeniu, osłabieniu, bezsenności, astmie i kaszlu. Ekstrakty z reishi zapobiebają reakcjom alergicznym, działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Kliniczne badania prowadzone m.in. w Japoni, Chinach, Korei USA wykazały dużą skuteczność preparatów z lakownicy w walce z tak groźnymi chorobami jak HIV czy nowotwory.

Lakownica lśniąca jest grzybem saproficznym lub względnym pasożytem. Występuje na żywym i obumarłym drewnie drzew liściastych. W naturalnym warunkach rośnie w klimacie podzwrotnikowym i umiarkowanym w lasach Azji, Ameryk czy Europy. W Polsce lakownica lśniąca występije rzadko i jest pod ścisłą ochroną gatunkową.


Krótka instrukcja hodowli REISHI na gotowym substracie trocinowym.

Worek z substratem otwiera się w górnej jego części lub całkowicie odcina folię do poziomu górnej powierzchni podłoża.
Proszę pamiętać, że otwarcie opakowania foliowego pozbawia grzybnię wilgotnej atmosfery panującej pod folią i może doprowadzić do zaschnięcia podłoża, a także całkowicie zahamować powstawanie i rozwój owocników. Dlatego w początkowej fazie plonowania wilgotność powietrza powinna być utrzymywana  na poziomie od 90 % - 95 % a temperatura od 18-30 °C.

Po wytworzeniu się zawiązków następuje ich wzrost. W ciągu 10-14 dni wydłużają się one do kilku centymetrów. W tym czasie wilgotność powietrza powinna wynosić od 70 do 80 %. Niezbędne też jest oświetlenie o natężeniu min 400lux, od 8 do 12 godzin na dobę.
 W uprawie lakownicy na trocinach długość okresu od momentu powstania zawiązków do zbioru owocników to około 25 dni i prowadzi się na dwa lub trzy rzuty. W pierwszym rzucie plon wynosi zwykle od 50-100 g świeżych owocników z 1 kg wilgotnego podłoża. Kolejny rzut stanowi od 25 do 30 % pierwszego.
Odpowiednie do zbioru owocniki lakownicy charakteryzują się intensywną barwą środka kapelusza oraz jaśniejszym, prawie białym brzegiem ostatniego przyrostu. Zwykle powierzchnia owocnika w wybarwionej intensywnie części jest błyszcząca. Należy zbierać owocniki maksymalnie wyrośnięte. Brak nowego przyrostu oraz przyblaknięcie barw albo przybranie szarego odcienia  jest oznaką starzenia się owocnika.
Owocniki wycina się ostrym nożem, tak aby pozostawić na podłożu jak najmniejszą część wycinanego owocnika.
 
 
 

Grzyby reishi wyrastające na gotowym substracie grzyby reishi na kostce

 

Koszyk  

jest pusty