grzybyhobby.pl

Reklama

eBiuletyn-Newsletter

Gąsówka naga (fioletowa) karton (zestaw)

Gąsówka naga (fioletowa) karton (zestaw)

W skład zestawu wchodzi: podłoże zaszcepione grzybnią gąsówki nagiej, okrywa do przykrycia grzybni w osobnym woreczku, skrócona instrukcja hodowli Całość umieszczona w kartonie ktorego łączna waga wynosi ok 8-10 kg wymiary 40X30X20 cm

Więcej szczegółów


25,00 zł brutto

Stan: Tego produktu brak w magazynie

0 dostępny


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny


PRZEROŚNIĘTE

 GRZYBNIĄ PODŁOŻE  W KARTONIE  GĄSÓWKI NAGIEJ - FIOLETOWEJ


   

waga:
ok 7-8  kg

wielkość: ok 40*30*25 cm
pierwsze grzyby: ok 3-6 tygodni odnałożenia okrywy
przewidywany zbiór:
ok 4 kg
temperatura uprawy: 10-20 stopniC
miejsce uprawy: chłodne miejsce w domu, piwnicy, garażu lub cieniste miejsce w sadzie  ogrodzie itp



w skład zestawu wchodzi:

podłoże PRZEROŚNIĘTE grzybnią
okrywa do przykrycia grzybni w osobnym woreczku
skrócona instrukcja hodowli
całość umieszczona w kartoniku

WSZYSTKO do wyhodowania własnych, ekologicznych i świeżych GRZYBÓW.


GĄSÓWKA NAGA - (lepista nuda) mimo niezbyt apetycznego wyglądu zaliczana jest przez wielu do najsmaczniejszych grzybów. 


Na stanowiskach naturalnych pojawia się jesienią, łągodną zimą, a nawet wczesną wiosną. Spotyka się ją w lasach, na glebach zasobnych w próchnicę, niekiedy również w ogrodach.

Gąsówka tworzy owocniki, gdy temperatura otoczenia spada poniżej 15 stopni C.
Kapelusz u młodych owocników jasnawofioletowy, póżniej bladofioletowy, w dojrzałym ochrowy.
Kształt początkowo wypukły, potem płaski, gładki i nagi o średnicy 60-150mm.
Blaszki za młodu bardzo fioletowe, później brunatne.
Trzon cylindryczny, czasami maczugowaty w kolorze jaskrawofioletowym, później szarofioletowym i szarobiaławym.
Miąższ białawy do liliowego, charakteryzuje się delikatnością i ma słodkawy perfumowany zapach. Smakuje słodkawo i aromatycznie, jednak nie powinna być spożywana na surowo.


W pomieszczeniach o stałej temperaturze od 10-15 stopni C można prowadzić uprawę gąsówki przez cały rok. Grzybnia do prawidłowego owocowania potrzebuje dostępu świeżego powietrza i światła.


UPRAWA GĄSÓWKI NA GOTOWYM PODŁOŻU  NIE JEST TRUDNA
UPRAWIA SIĘ JĄ PODOBNIE  JAK PIECZARKI

Po odpakowaniu kartonu należy zdjąć folię z górnej części = podłoże nakrywamy dostarczonym torfem i podlewamy.

Plony ukażą się już po 2-3 tygodniach - zależnie od temperatury pomieszczenia (10-20 stopni C).
Gąsówka  (PODOBNIE JAK BOCZNIAK), do prawidłowego wytworzenia się owocników potrzebuje  światła 8-10 godzin na dobę.

Jeśli chcemy prowadzić uprawę np w ogrodzie, sadzie możemy wkopać podłoże w wilgotne i cieniste miejsce przykrywając go 5-10 cm wastwą ziemi.
Po kilku tygodniach pojawią sie w tym miejscu grzyby.


 

Koszyk  

jest pusty