Kania GOTOWE podłoże zaszczepione grzybnią KARTONIK
Czubajka Kania GOTOWE PODŁOŻE Z GRZYBNIĄ w kartoniku - Najbardziej trudny, pracochłonny oraz czasochłonny etap przygotowania podłoża oraz jego szczepienia w tym wypadku mamy za sobą. Waga ok 3kg.
Czubajka Kania GOTOWE PODŁOŻE Z GRZYBNIĄ w kartoniku - Najbardziej trudny, pracochłonny oraz czasochłonny etap przygotowania podłoża oraz jego szczepienia w tym wypadku mamy za sobą. Waga ok 3kg.
GOTOWE podłoże zaszczepione grzybnią
czubajki kani (MACROLEPIOTA PROCERA).
WAGA PODŁOŻA TO ok 3KG
IDEALE DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY NA OTWARTYM TERENIE. GOTOWE PODŁOŻE WYSTARCZY JEDYNIE WKOPAĆ W ODPOWIEDNIE, CIENISTE MIEJSCE W OGRODZIE I W SUCHE UPALNE DNI PODLEWAĆ.
CZUBAJKA KANIA (MACROLEPIOTA PPROCERA) sowa, cyganka...
W naszym klimacie pospolity grzyb jadalny, stosunkowo duży, czasem można znaleźć giganty o wadze prawie kilograma.
Jest niezwykle ceniony w kuchni za swoje walory smakowe. Jada się głównie kapelusze dorosłych osobników, które uchodzą za rarytas, panierowane w jajku są porównywane w smaku do kotleta schabowego.
W naturze spotkać go można od lipca do października na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych, ląkach graniczących z lasem.
Dorasta do wysokości 20- 40 cm. Kapelusz pokryty koncentrycznie rozłożonymi brunatnymi łuskami i popękaną skórką. Za młodu ma kształt kulisty lub jajowaty – w tym stadium łatwo pomylić kanię z muchomorem, dlatego zaleca się zbieranie kań dojrzałych, o kapeluszach wypukłych lub rozpostartych, w kształcie parasola, z garbem w środku. Brzeg kapelusza biały, lub kremowy, postrzępiony, środek ciemniejszy, niepopękany.
Uprawę na otwartym terenie można zakładać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Prowadzi sie ją w miejscach przypominających w ogrodzie, naturalne stanowisko tego grzyba.
Brak produktów
Dostawa
0,00 zł
Suma
0,00 zł