grzybyhobby.pl

Reklama

eBiuletyn-Newsletter

Boczniak mikołajkowy ERYNGI ZESTAW (grzybnia+substrat)

Boczniak mikołajkowy ERYNGI ZESTAW (grzybnia+substrat)

BOCZNIAK MIKOŁAJKOWY zestaw grzybni z suchym substratem - Produkt tego typu nadaje się idealnie do amatorskiej uprawy grzybów. Z zestawu można uzyskać 9 kg gotowego zaszczepionego podłoża boczniaka mikołąjkowego zwanego również boczniakiem eryngi.

Więcej szczegółów

Promocja!
25,99 zł brutto

29,99 zł brutto

Stan:

46 dostępnych





Zestaw do amatorskiej uprawy
BOCZNIAKA ERYNGII pleurotus eryngii, zwanego również boczniakiem mikołajkowym bądź boczniakiem królewskim.
 

    Zestawy zawierają wszystko to, aby każdy z Państwa mógł, w jak najprostszy sposób, zacząć własną amatorską uprawę grzybów.

 Suchy substrat po nawilżeniu i zaszczepieniu daje nam ponad 9kg gotowego podłoża - IDEALNEGO, pod względem składu chemicznego,  do przerostu i wydania owocników przez daną grzybnię.


    Praktycznie każdy gatunek  z prezentowanych zestawów grzyb&´w, oprócz wspaniałego smaku i dużych wartości odżywczych, oferuje również szereg właściwości leczniczych.
    Właściwości lecznicze grzybów znane są nie tylko z medycyny ludowej - głównie Dalekiego Wschodu, ale również z szeregu publikacji naukowych, które ukazują się na przełomie ostatnich lat także w Polsce (szerzej o właściwościach witalnych i leczniczych grzybów,piszemy na naszej stronie internetowej).


Waga gotowego substratu: 2 x 4,5kg
Miejsce uprawy: piwnica, garaż, zacienione miejsce w ogrodzie, itp.
Pierwsze zbiory: 6-10 tygodni
Temperatura hodowli: +18ºC ~ + 28ºC
waga kartonika: ok 3 kg 

 

 
 
BOCZNIAK ERYNGII w naturze występuje we wschodniej Europie, połnocnej Afryce oraz centralnej Azji. Boczniak ten jest często nazywany „królewskim”, ze względu na smaczne i okazałe owocniki. 

Wygląd i wielkość owocników tego gatunku zmieniają się pod wpływem warunków zewnętrznych, ale pozostają charakterystyczne dla odmiany. Kapelusz ma barwę kremową do jasnobrązowej, a trzon jest biały, osadzony centralnie i jest jadalny. Kapelusze o średnicy 3–12 cm, są początkowo wypukłe, a w miarę wzrostu mają pogłębiające się wklęśnięcie w środku. Trzon jest gruby, długości 3–10 cm, zwężający się ku dołowi. Należy podkreślić, że trzon wyrośniętych owocników jest miękki.

Grzyby są bardzo smaczne i mają lekko ostry smak. Doskonale nadają się do sosów dań mięsnych, potraw wegetariańskich, jak również  dań z makaronem, porami itp.

KRÓTKA POGLĄDOWA INSTRUKCJA UPRAWY

SZCZEGÓŁOWA INSTRUKCJA UPRAWY ZNAJDUJE SIĘ W KARTONIKU.

grzybnia z substratem boczniak eryngii

Koszyk  

jest pusty