grzybyhobby.pl

Reklama

eBiuletyn-Newsletter

Czernidłak Kołpakowaty 1kg (ziarno)

Czernidłak Kołpakowaty 1kg (ziarno)

Wszystkie zdjęcia

Czernidłak Kołpakowaty - Grzybnia ta sprzedawana jest w postaci zaszczepionych ziaren zbóż, umieszczonych w specjalnym worku z mikrofiltrem, który gwarantuje sterylność oraz wyklucza skażenie biologiczne!

Więcej szczegółów


13,99 zł brutto

Stan: Tego produktu brak w magazynie

0 dostępny


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny


 grzybnia ziarnista czernidlaka kolpakowatego

Grzybnia czernidłaka kołpakowatego (coprinus comatus).

IDEALNA DO ZAKŁADANIA AMATORSKIEJ UPRAWY W POMIESZCZENIACH CZY OTWARTYM TERENIE.


Grzybnia ta sprzedawana jest w postaci ziarnistej (1kg ziaren zbóż zaszczepionych grzybnią), umieszczona w specjalnym worku z mikrofiltrem, który gwarantuje sterylność oraz wyklucza skażenie biologiczne !

 

CZERNIDŁAK KOŁPAKOWATY - grzyb  ceniony ze względu na duże wartości odżywcze, zawartość witamin oraz związków organicznych
ZALICZANY DO GRZYBÓW WITALNYCH.


Występuje w małych grupach od wiosny do jesieni w ogrodach i parkach, na trawnikach oraz łąkach. Młode owocniki są białe, o charakterystycznym cylindrycznym lub wydłużonym jajowatym kształcie kapelusz, który ściśle przylega do trzonu. U starszych owocników kapelusz od dołu zaczyna odstawać i stopniowo przebarwia się na sino-różowo, a następnie czernieje. Z brzegów kapelusza spływa czarna ciecz pełna zarodników. Grzyb sam wytwarza enzymy, które rozkładają tkankę kapelusza, umożliwiając rozsiewanie w ten sposób zarodników. Czernidłaka kołpakowatego trudno jest pomylić z innymi grzybami. Biały kapelusz, który na szczycie może być brązowy, pokryty jest odstającymi, wełnistymi łuseczkami. Wysokość kapelusza wynosi zwykle 6-14 cm. Trzon jest biały, gładki, o długości 5-12 cm i średnicy 1-1,5cm. Miąższ kruchy i bardzo smaczny. Spożywać można grzyby młode, białe, bez różowego przebarwienia u dołu kapelusza.

Ze względu na swój charakterystyczny wygląd i smak, w Niemczech nazywany jest grzybem „szparagowym” i jest chętnie spożywany.



Uprawę czernidłaka możemy założyć w taki sam sposób, jak uprawę pieczarki, na otwartym terenie lub w pomieszczeniach z zastosowaniem worków, skrzynek a nawet dużych donic. Podłożem jest wówczas przefermentowany obornik koński. Grzyb ten jest znacznie bardziej tolerancyjny na błędy popełnione podczas przygotowywania podłoża niż pieczarka, ponieważ jest dość odporny na obecność amoniaku.

Czernidłak nadaje się znakomicie do uprawy ściółkowej i kopcowej. Którą zakładamy w taki sam sposób jak u pierścieniaka. Jest bardzo dobrym sąsiadem dla wielu roślin uprawnych.

 Jeżeli grzybnię czernidłaka wysiejemy na obrzeżu pryzmy kompostowej, to po pewnym czasie możemy się spodziewać dorodnych, wyrastających w pobliżu grzybów.

1 kg grzybni wystarcza na zaszczepienie ok. 100-200kg podłoża po fermentacji.
 
Szczegółowe instrukcje uprawy grzybów, znajdą Państwa na Naszej stronie internetowej grzybyhobby.pl w dziale instrukcje -  TUTAJ
 
grzybnia ziarnista

 

Koszyk  

jest pusty