grzybyhobby.pl

Reklama

eBiuletyn-Newsletter

Grzyb Boczniak susz 50g

Grzyb Boczniak susz 50g

BOCZNIAK OSTRYGOWATY - GRZYBY SUSZONE 50g
Grzyby tegoroczne pierwszego gatunku suszone w całosci w naszym gospodarstwie.

Więcej szczegółów


5,99 zł brutto

Stan:

91 dostępnych


 BOCZNIAK OSTRYGOWATY - GRZYBY SUSZONE 50g
Serdecznie witamy miłośników grzybów hobbystów oraz smakoszy.

Grzyby tegoroczne pierwszego gatunku suszone w całosci w naszym gospodarstwie.


IDEALNE jako dodatek do różnych potraw, zup, sosów itp oraz jako suplement diety, w różnego rodzaju kuracjach.


Boczniak jak lekarstwo

Boczniaki mogą być odżywczym składnikiem diety dla osób w różnym wieku. Są one szczególnie korzystne dla osób z anemią, osób otyłych i cukrzyków. Pomagają również przy zaparciach ze względu na dużą zawartość błonnika i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Wykryto w nich obecność aktywnej substancji o nazwie pleuran, która ma działanie przeciwnowotworowe oraz beta-glukanu związku, który poprawia odporność organizmu. Zawierają również ergotioneinę, która chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Ze względu na wszystkie te zalety boczniak zaliczany jest do grzybów o właściwościach leczniczych.


Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) jest grzybem pochodzącym z Chin, ale obecnie jest rozprzestrzeniony po całym świecie. Rośnie również w Polsce. Boczniak należy do grzybów uprawianych. W warunkach naturalnych spotyka się go najczęściej na pniakach topolowych i wierzbowych. Można go spotkać także na akacjach (robiniach akacjowatych) i bukach. Owocniki boczniaków pojawiają się stosunkowo późno - w listopadzie. Jeżeli zima jest łagodna, można je zbierać także w styczniu i lutym. Boczniak, czerpiąc pokarm z pnia, rozkłada nawet niezwykle odporną ligninę i inne złożone węglowodany, co daje jako produkty finalne dwutlenek węgla i wodę. Światowa produkcja tego grzyba wynosi około miliona ton rocznie (najwięcej w Chinach).

Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami.

Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera: 2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów, 0,1 – 0,2 tłuszczów oraz 0,6-1,0 g substancji mineralnych, a głównie potasu i fosforu.  


W 100 g świeżych owocników znajduje się 15% dziennej dawki witaminy C, 40% dziennej dawki witaminy B (niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz 0,5 mg witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego (40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych (mniej niż 10%).

W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywną substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych (sarkoma S180, hepatom H22). Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych.
U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. 


W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego. Na skalę przemysłową produkuje się tam leki dietetyczne: Hliveta Eritaden i Pleurotus 600. 

Dawkowanie
Najłatwiej można wykorzystać właściwość boczniaków w zakresie obniżania poziomu cholesterolu w krwi. Dzienna dawka wynosi 3-9 gramów proszku z ususzonych grzybów. Proszek można podawać w kapsułkach lub rozpuścić go w gorącej wodzie, herbacie, wsypać do zupy itd. Jeżeli spożywa się grzyby świeże, dzienną dawkę należy zwiększyć dziesięciokrotnie (30 do 90 g).


Boczniaki mogą bez problemów spożywać diabetycy, tym bardziej, że grzyby świeże czy też ekstrakty obniżają poziom cukru we krwi. W leczeniu arteriosklerozy dzienna dawka wynosi 6-12 gramów proszku lub 60 - 120 g świeżych grzybów. Dla ogólnego wzmocnienia systemu immunologicznego organizmu stosuje się przez okres 1 miesiąca 10 g grzyba w postaci suszonej lub 100 g świeżych owocników codziennie. Przy przeciążeniach mięśni, ścięgien i stawów bierze się większe dawki – 20 g w postaci sproszkowanej lub 200 g świeżych grzybów.
 

Koszyk  

jest pusty